West-Vlaamse expertise schittert op internationale offshore windbeurs.

West-Vlaamse Bedrijven tonen innovatie en samenwerking.

Van 22 tot 25 april kwam de internationale offshore windindustrie samen in New Orleans voor een vierdaagse sectorbeurs (IPF) georganiseerd door het Amerikaanse Oceantic Network.

Meer info

Op IPF was het Belgische paviljoen was goed vertegenwoordigd door POM West-Vlaanderen, de Belgian Offshore Cluster en De Blauwe Cluster, met deelname van diverse West-Vlaamse bedrijven.

Met een indrukwekkende ervaring van vijftien jaar waren de West-Vlaamse bedrijven bijzonder gewaardeerd in de Verenigde Staten, waar de kennis en toeleveringsketens voor offshore wind nog in ontwikkeling zijn.

GEOxyz, E-Bo Enterprises en Citymesh hebben hun expertise naar voren gebracht. GEOxyz staat bekend als een vooraanstaande Europese dienstverlener in maritieme onderzoeken en ondersteunende activiteiten voor offshore hernieuwbare energie. E-Bo Enterprises biedt geavanceerde IT-oplossingen en -diensten, gericht op windparkexploitanten en offshore klanten. Citymesh biedt naadloze connectiviteit en offshore-oplossingen voor personeel en apparatuur, waardoor realtime inzichten en kritische communicatie mogelijk zijn, zelfs op afgelegen locaties.

Sommige van deze bedrijven zijn al actief op de Amerikaanse markt, terwijl anderen de markt verkenden voor verdere expansie.

Een van de sterke punten die deze bedrijven naar voren brachten, is hun expertise in de nieuwste technologie voor het transport van elektriciteit van offshore windparken naar het vasteland: hybride AC/DC-verbindingen gecentraliseerd in een energiecentrale. Het Princess Elizabeth-platform voor de Belgische kust diende als showcase voor deze technologie.

Dit platform zal fungeren als een elektriciteitsknooppunt, waar kabels van windparken en toekomstige interconnectoren met andere Europese landen samenkomen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Denemarken, wat de basis vormt voor het Noordzeegrid. België heeft een sterke expertise op het gebied van constructie, verbindingen en beveiliging.

De beurs was een succes voor alle deelnemers dankzij een sterk netwerk van overheden, kennisinstellingen en bedrijven zoals Flanders Investment and Trade, Belgian Offshore Cluster, De Blauwe Cluster, Jan De Nul, Sarens, Smulders, Marlinks, Manora en Multi Engineering. Door de uitwisseling van kennis, ervaring en expertise werden opnieuw stappen gezet richting een duurzame toekomst.

Meer weten? Neem contact op met Rebecca Verhaeghe, Project Manager via rebecca.verhaeghe@pomwvl.be of Stefaan Verhamme, Cluster Manager via stefaan.verhamme@pomwvl.be.