Netwerkevent ​‘The Future of Cir­cu­lar Tex­tile in Europe’.

  • nieuwe materialen

Side event Flanders Flooring Days.

West-Vlaamse bedrijven kregen de kans om te netwerken met internationale aankopers en vooruit te blikken op de toekomst van duurzame vloerbekleding.

Meer info

Het netwerkevent 'The Future of Circular Textile in Europe' bracht op donderdag 25 mei 2023 zo’n 70 deelnemers uit de internationale vloerbekledingsindustrie samen in het Circular Materials Center in Kortrijk.

In dit onderzoeks- en opleidingscentrum voor de textiel – en kunststofsector in West-Vlaanderen kregen bedrijven de kans om contacten te leggen met internationale aankopers op het vlak van vloerbekleding en (interieur)textiel.

Tijdens de lunch namen experten de strategische EU-beleidsvisie voor circulair textiel onder de loep. De blik lag op de toekomst van de textielindustrie in Europe. General Director van Euratex Dirk Vantyghem lichtte de EU-strategie voor duurzaam en circulair textiel toe, waarbij hij de nadruk legde op de nieuwe en ingrijpende regelgeving die er zit aan te komen. Hij benadrukte dat Europa de juiste balans dient te vinden tussen enerzijds duurzame innovatie die ontstaat vanuit de industrie zelf, en anderzijds opgelegd wordt door strikte EU-regelgeving.

Met enkele inspirerende testimonials toonden Centexbel, Beaulieu International Group en Unilin alvast de mogelijkheden van duurzame vloerbekleding.

Dit netwerkevent vond plaats naar aanleiding van de tweede editie van de Flanders Flooring Days, de toonaangevende beurs in vloerbekleding. Tijdens dit vierdaags event nodigen 10 toonaangevende West-Vlaamse bedrijven uit de tapijt- en vloerenindustrie de wereld uit voor een unieke blik achter de schermen. Bezoekers ontdekken in een straal van amper 25 kilometer het productieproces, de innovaties en de toekomstplannen van enkele wereldautoriteiten uit deze industrie in onze regio.

Het partnerschap van West Flanders Gateway to Europe, organiseerde het netwerkevent 'The Future of Circular Textile in Europe' samen met Fedustria, Centexbel en Kortrijk Xpo.

Bekijk hier de aftermovie.

Programma:

Inleiding: West Flanders, Gateway to Europe, een partnerschap voor ondernemen met internationaal perspectief - Lieven Tack, algemeen directeur POM West-Vlaanderen.

Keynote: de EU-strategie voor duurzaam en circulair textiel en de impact ervan op wereldwijde toeleveringsketens - Dirk Vantyghem, directeur-generaal Euratex.

Bedrijfsgetuigenissen over circulaire en duurzame vloerbedekking binnen onderzoek en industrie:

  • Ine De Vilder, Research Scientist Centexbel
  • Femke Faelens, Sustainability Manager Beaulieu International Group
  • Sébastien Combey, Global Technical Services Manager Unilin

Slotwoord: Karla Basselier, CEO Fedustria.

Netwerklunch + rondleiding @ Circular Materials Center.

Nagenieten van het event? Bekijk alle foto’s op POM West-Vlaanderen of download de powerpoints van de sprekers.

Meer weten? Neem contact op met Stefaan Verhamme, Cluster Manager via stefaan.verhamme@pomwvl.be.

Copyright Filip Vanderschelden
Copyright Filip Vanderschelden
Copyright Filip Vanderschelden
Copyright Filip Vanderschelden
Copyright Filip Vanderschelden
Copyright Filip Vanderschelden
Copyright Filip Vanderschelden
Copyright Filip Vanderschelden