Industriële Missie zorgt voor nieuwe samenwerkingen.

  • nieuwe materialen

Een verkenning van innovatie en duurzaamheid.

Vlaanderen en Frankrijk hebben hun krachten gebundeld om gezamenlijk de toekomst van de industrie te bevorderen.

Meer info

Vlaanderen en Frankrijk hebben hun krachten gebundeld om gezamenlijk de toekomst van de industrie te bevorderen. Een delegatie van 50 vooraanstaande figuren uit de Vlaamse industrie bezocht Frankrijk in het kader van een driedaagse missie. Deze delegatie omvatte vertegenwoordigers van innovatieve clusters, bedrijven en startups, evenals expert Stefaan Verhamme, Cluster Manager van het Kenniseconomie Cluster Nieuwe Materialen bij POM West-Vlaanderen, die minister Jan Jambon begeleidde tijdens bezoeken aan innovatiehubs in Lyon, Grenoble, Parijs en Rijsel.

Samenwerking voor innovatie en duurzaamheid stond centraal tijdens de missie, die plaatsvond van 23 tot 25 april. Het doel was om excellentie op het gebied van innovatie en duurzaamheid te delen, best practices uit te wisselen en mogelijkheden te verkennen voor nieuwe partnerschappen. Hoogtepunten waren onder meer een bezoek aan de circulaire start-up Recyc'ELit en het innovatiecentrum Axel'One in Lyon, en het versterken van banden met TECHTERA en AXELERA, innovatieclusters gericht op kunststof en chemie.

De missie resulteerde in concrete verwezenlijkingen, waaronder:

  • De ondertekening van een "Letter of Intent" tussen Axelera en Catalisti om verdere samenwerking op het gebied van innovatie en kennisuitwisseling te bevorderen.
  • Plannen voor samenwerking tussen Techtera en Fedustria om de banden tussen beide ecosystemen te versterken.
  • Gerichte prospectie voor investeringen in de ontwikkeling van de textielrecyclagehub in Vlaanderen.
  • Identificatie van potentiële nieuwe investeringen tijdens de High Level Lunch met Franse CEO's en de Minister-President.
  • De ondertekening van een Memorandum of Understanding tussen de regio's Vlaanderen en Hauts-de-France met focus op "Healthtech Valley".
  • Bevestiging van de focus op nieuwe kansrijke industriële sectoren zoals defensie en luchtvaart.

De missie toonde ook aan dat onder andere West-Vlaanderen een gewaardeerde en volwassen industriële partnerregio is. De fabrieken worden erkend als een van de meest productieve van Europa, dankzij hooggekwalificeerd personeel en kwalitatieve producten.

De delegatie werd hartelijk ontvangen door Franse bedrijven en overheidsinstanties, die duidelijk interesse toonden in verdere grensoverschrijdende samenwerking en kennisuitwisseling.

De industriële missie was een groot succes, mede dankzij partners Fedustria, essenscia, Agoria, Fevia, Flanders Investment & Trade en het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken. Het vormt een belangrijke stap voorwaarts in de samenwerking tussen Vlaanderen en Frankrijk. De uitmuntendheid, best practices en verkende kansen zullen de basis leggen voor nieuwe, sterke partnerschappen die de toekomst van de industrie in beide regio's zullen vormgeven.

Meer weten? Neem contact op met Stefaan Verhamme, Cluster Manager via stefaan.verhamme@pomwvl.be.