Hapklare info voor West-Vlaamse kmo's met internationale ambities gebundeld.

Alle noodzakelijke informatie om te exporteren gebundeld op één centrale plaats.

De projectpartners van CONQUER - POM West-Vlaanderen, Flanders Investment & Trade (FIT), VLAIO, Voka West-Vlaanderen, UNIZO West-Vlaanderen en TUA West - stellen samen de koepelwebsite www.gatewaytoeurope.be voor: alle noodzakelijke informatie om te exporteren gebundeld op één centrale plaats.

Meer info

Grootste impact op West-Vlaanderen

De cijfers tonen aan dat de Brexit een grote impact heeft op West-Vlaanderen. Onze provincie exporteert voor 3 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk, goed voor 16,6% van de totale West-Vlaamse export. Het Vlaamse aandeel export naar het Verenigd Koninkrijk bedraagt amper 6,2%. De sectoren voeding (13,3%), textiel (12,7%), kunststoffen (9,2%) en machines (20,5%) zijn samen goed voor meer dan de helft van de West-Vlaamse export.

One-stop-shop

De Brexit zorgt voor een nieuwe realiteit. De ondernemingen worden geconfronteerd met heel wat nieuwe procedures en formaliteiten, complexe logistieke planning, terugvallende markten … POM West-Vlaanderen sloeg daarom de handen in elkaar met Vlaanderen (Flanders Investment & Trade en VLAIO) en de interprofessionele werkgeversorganisaties (Voka en UNIZO West-Vlaanderen) om de West-Vlaamse ondernemers doorheen alle mogelijkheden te loodsen om zich op de internationale markt te blijven manifesteren.

Om deze ambitie te realiseren bundelen we alle informatie en het aanbod van de projectpartners op één centrale plaats om ondernemers op weg te helpen. Ook een overzicht van de ingeplande webinars en toekomstige events rond internationalisering vindt u op gatewaytoeurope.be.

Gateway to Europe

Brexit of niet, West-Vlaanderen blijft de meest efficiënte poort om vanuit het Verenigd Koninkrijk het Europees vasteland te bereiken en omgekeerd. Onze voordelige centrale positie in Europa gecombineerd met onze sterke logistieke poorten, solide veerkrachtige kmo’s en gerespecteerde kennisinstellingen blijven stevige troefkaarten. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig om West-Vlaanderen op de kaart te zetten als uitvalsbasis voor internationaal ondernemen. De gelanceerde website heeft daarom ook een Engelstalig luik, dat zich richt op buitenlandse ondernemingen en positioneert West-Vlaanderen als optimale uitvalsbasis voor hun Europese uitbreiding van activiteiten.

Heeft u als West-Vlaamse ondernemer vragen over stappen van uw bedrijf in een internationale context, voortaan één adres: www.gatewaytoeurope.be.

Een initiatief binnen het project CONQUER, met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Hermes Fonds en Provincie West-Vlaanderen.